Byggherrens ansvar – [Förklarande guide]


Dela gärna det här inlägget:

Som byggherre har du en hel del ansvar och skyldigheter som är reglerade i våra lagar och föreskrifter. I denna artikel går vi igenom vad byggherre faktiskt är och vilket ansvar du som byggherre har, för att ge dig en bättre förståelse vad du måste tänka på och vad du kan delegera.

Men till att börja med reder vi ut begreppet byggherre. Vad är egentligen byggherre?

Vad är byggherre?

Byggherre är ett juridiskt begrepp som används i lagar och föreskrifter och är definierat i Plan- och bygglagen enligt följande:

”Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten”.

Ett annat sätt att förklara vad byggherre är att det är den som betalar och vill ha något byggt.

Begreppet byggherre är ett gammalt juridiskt begrepp som härstammar från 1600-talet. Den som är utsedd byggherre har en viss roll samt ansvar och skyldigheter som åligger denne enligt våra lagar och föreskrifter. Genom att vara byggherre blir personen/företaget juridiskt ansvarig enligt lag. Det går att avtala bort vissa delar av detta ansvar, se mer om detta längre ner.

Byggherre är det begrepp som används juridiskt i våra lagar och det går inte att använda ett modernare begrepp utan att skriva om våra lagar, vilket är ett omfattande arbete. Någon gång i framtiden kommer detta begrepp säkerligen moderniseras, men för närvarande är det byggherre som är det korrekta juridiska begreppet.

Vad är beställare?

En byggherre är en beställare men en beställare behöver inte vara en byggherre. Hur hänger detta ihop?

En beställare är en uppdragsgivare som kravställer och beställer ett arbete/uppdrag som ska utföras av någon annan.

En beställare kan även liknas vid en köpare, begreppet köpare används i Köplagen och kan oftast där tolkas som beställare.

En beställare är även en juridisk part i ett avtal och motparten är ofta den som utför arbetet/uppdraget och det är ofta en entreprenör eller konsult när det gäller byggnadsarbeten. En entreprenör eller konsult kan även de vara en beställare om de beställer arbete av en underentreprenör eller underkonsult. Kontrakts och avtalsförhållanden i ett byggprojekt kan vara komplexa och inte helt lätt att förstå vem som har kontrakt med vem. Mer om detta en annan gång.

Det är lätt använda begreppet beställare istället för byggherre då det uppfattas modernare men det betyder juridiskt något annat. 

Byggherre som juridisk person

En juridisk person är enkelt förklarat allt som inte är en fysisk person. Exempelvis är en juridisk person ett företag, en kommun, en statlig myndighet, en förening eller en organisation.

Det är inga skillnader från samhällets krav som åligger en byggherre som juridisk eller fysisk person (privatperson), men en fysisk person lyder under konsumenttjänstlagen när den upphandlar sin entreprenad, vilket till viss del ger ett starkare juridiskt skydd.

Byggherre och privatperson

När du är byggherre som privatperson är du det i egenskap av fysisk person som det juridiskt heter. Privatpersoner är mer skyddade enligt våra lagar när det gäller att ingå avtal med företag jämfört med när båda parter är företag. För fysiska personer kommer ofta konsumenttjänstlagen att spela en stor roll.

Vanligtvis är det relativt sett mindre byggprojekt när det är en privatperson, t.ex. nyproduktion av en villa, ombyggnad eller påbyggnad av en bostad.

Det allra viktigaste och vanligaste som sker när det är en privatperson är att stora delar av byggherreansvaret avtalas bort (delegeras) till en totalentreprenör. Detta är en stor lättnad för dig som privatperson men du blir aldrig helt fri från ansvar. Du behöver säkerställa och kontrollera att entreprenören är lämplig och sköter sina åliggande enligt lagar och föreskrifter. Även om avtal är skrivna och att det juridiskt inte råder någon tvekan om vem som är ansvarig är det bra att vara proaktiv och inte få några tråkiga eller kostsamma överraskningar i sista sekunden. 

Att genomföra ett byggprojekt som byggherre där du inte avtalar bort ansvaret på en entreprenör ställer stora krav på kunskap, kompetens och det tar framförallt tid från dig som byggherre att samordna projektet. Det går helt klart att göra detta själv och lära sig på vägen, men vägen kommer bli lång och förmodligen inte helt som du tänkt dig.

Mer info från Konsumentverket vad som gäller om du är byggherre som privatperson och skall bygga hus finns här.

Vilket är byggherrens ansvar?

Kraven är många och det åligger ansvar på byggherren för en rad olika områden som kommer från olika lagar och föreskrifter.

Här är våran topp-tre-lista utan inbördes rangordning:

  • Samordna byggarbetsmiljön (Arbetsmiljölagen)
  • Uppfylla tekniska egenskapskrav (Plan- och bygglagen)
  • Verifiera att byggnad uppfyller krav (Boverkets byggregler)
Bygglagar och regler

Här är en sammanställning över byggherens ansvar enligt lagstiftning från föreningen Byggherrarna, som är en intresseorganisation för byggherrar.

För att kunna klara byggherrens ansvar anlitas ofta extern konsulthjälp i större eller mindre omfattning beroende på den egna organisationens kunskaper och kompetens.

Vanligt förekommande konsulter som erbjuder sina tjänster för att hjälpa byggherren med sitt ansvar:

  • Arkitekt
  • Konstruktör
  • Projektör
  • Kontrollansvarig (KA)
  • Besiktningsman
  • Sakkunnig med expertkompetens inom ett specifikt område

Avtala och delegera byggherrens ansvar

Det går att avtala bort stora delar av sitt ansvar som byggherre, men helt fri från ansvar går det aldrig att bli. Det är framförallt ansvaret att utse lämpliga personer som ska agera i sitt ställe och att kontrollera deras arbete som alltid stannar hos byggherren. Detta är en gråzon då lagkraven behöver tolkas och det kan råda oklarheter vad en lämplig person är och hur omfattande kontrollen ska vara.

För vissa områden finns det lagstadgade formkrav för att en delegering av ett visst ansvar ska vara juridiskt giltig och ibland kan det finnas branschpraxis eller kontraktshandlingar som specificerar hur detta ska gå till.

Exempelvis för att avtala bort byggarbetsmiljöansvaret krävs:

  • Ett skriftligt avtal enligt formkrav
  • En självständig uppdragstagare

Byggherrens ansvar för byggarbetsmiljön

Byggherren har ett omfattande helhetsansvar för byggarbetsmiljön samt för arbetsmiljön i den färdiga byggnaden när den tas i bruk för den avsedda verksamheten eller syftet. Det är ett lagkrav på byggherren att utse lämpliga byggarbetsmiljösamordnare (BAS) baserat på projektets komplexitet och svårighetsgrad, mer om detta nedan.

Även om detta ansvar delegeras och avtalas bort på andra behöver byggherren kontrollera och följa upp att arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt avtal och rådande regler och föreskrifter.

Krav att ha byggarbetsmiljösamordnare (BAS P/U)

Byggherren ska utse lämpliga personer som ska vara byggarbetsmiljösamordnare (BAS) för planering/projektering (BAS P) och utförande/produktion (BAS U). En lämplig person är den som har styrkt erfarenhet, kompetens och BAS P/U-utbildning för att utföra de arbetsuppgifter och ansvar som åligger en BAS.

Vad är en byggarbetsmiljösamordnare?

Byggarbetsmiljösamordnaren ska samordna arbetsmiljön och säkerställa en god arbetsmiljö och aktivt arbeta mot att förhindra olyckor och risker under hela byggprojektet.

Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) delas upp i två roller med olika ansvar och uppgifter:

  • BAS P (planering/projektering)
  • BAS U (utförande/produktion)

En byggherre kan utse sig själv eller någon annan i sitt ställe samt att BAS P och BAS U kan vara samma person. En BAS kan vara en juridisk eller fysisk person. Är det en juridisk person behöver det framgå vem som har ansvaret.

Det får bara vara en BAS P och en BAS U men det kan finnas handläggare om BAS är en juridisk person. Det ska aldrig råda oklarheter om vem som är BAS och har ansvaret. Vid etappindelningar är det möjligt att ha en BAS för varje etapp men var gränserna går i projektet måste vara väldigt tydligt.

Mer information finns hos Arbetsmiljöverket här.

Utbildning för att bli BAS P och/eller BAS U

Vi erbjuder olika BAS P BAS U-utbildningar online. Vår populäraste kurs är vår självstudiekurs online som inte kräver några förkunskaper, men vi erbjuder även lärarledda utbildningar online genom videomöten.

Se alla våra utbildningar till BAS P BAS U här.

BAS P BAS U-utbildning

Uppfylla tekniska egenskapskrav (Plan- och bygglagen)

Plan och bygglagen (PBL) ställer bland annat krav på vad som krävs för att få ett bygglov, när bygget får påbörjas och vad som krävs för att byggnaden slutligen ska godkänns för avsedd användning/verksamhet. Det ställs även krav på att en certifierad kontrollansvarig enligt PBL (KA) ska utses av byggherren om detta krävs för byggprojektet. KA ska upprätta en kontrollplan PBL (egenkontroll för byggherren enligt PBL) och hjälpa byggherren uppnå och kontrollera att lagkraven uppnås på byggnaden.

Du hittar Plan- och bygglag (2010:900) här.

Verifiera att byggnad uppfyller krav (Boverkets byggregler)

Boverkets byggregler (BBR) kompletterar och förtydligar kraven från PBL. BBR bryter ner alla lagkrav och förklarar hur en byggnad ska utformas för att möta kraven från PBL. De krav som finns i BBR finns även med på kontrollplan PBL som KA upprättar. BBR innehåller många kapitel och olika krav men det kan exempelvis vara krav på byggnadens stabilitet, bärförmåga, brandskydd och energihushållning.

Du hittar mer info om Boverkets byggregler här.

Sammanfattning byggherrens ansvar

”Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten”.

Byggherren har ansvar för en rad olika områden från olika lagar och föreskrifter. Det innebär att byggherren bland annat ansvarar för att:

  • Samordna byggarbetsmiljön (Arbetsmiljölagen)
  • Uppfylla tekniska egenskapskrav (Plan- och bygglagen)
  • Verifiera att byggnad uppfyller krav (Boverkets byggregler)

Du som byggherre behöver sätta dig in i ditt specifika projekt och skaffa den utbildning och kompetens som krävs. Delegera sen det du behöver, vill och kan, men se till att den du delegerar till har rätt kompetens.

Källor och vidare information

För denna övergripande informationsguide har vi hämtat information från bland annat nedan källor. Vi reserverar oss för uppdateringar och fel och hänvisar till respektive källa för senaste och eventuellt uppdaterad information.


Dela gärna det här inlägget: